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We kruipen in deze aflevering in de huid van een tegenspeler, van een leider en van een bieder…

 

Spel 1	Leider west			Dummy oost
 4 3 2
??				 A 9 8
 A 2
 6 5 4 3 2
			Jouw zuidhand
 B 10 9 5
 V B 7 2
 6 5
 V 10 8

Na wests sterke 2-opening, met een duidelijk niet al te sterke hartenkleur, boden OW vlot 6 uit, met west als leider.

Partner noord komt uit met V. Die pakt de leider met dummy’s A. Dan 2 naar H in zijn hand en 3 in dummy getroefd met 8.

Hoe ga je daarmee om?
a.	Ik troef over met V en speel schoppen voor.
b. 	Ik troef over met V en speel troef terug.
c. 	Ik troef over met V en speel klaveren voor.
d. 	Ik troef niet over, maar ruim een zwarte kaart op.

Ik geef een overpeinzing prijs…


Overpeinzing 1		

Leider west				Dummy oost
 4 3 2
 H 10 6 5 4 3				 A 9 8
 A 2
 6 5 4 3 2
				Jouw zuidhand
 B 10 9 5
 V B 7 2
 6 5
 V 10 8

Na wests sterke 2-opening, met een duidelijk niet al te sterke hartenkleur, boden OW vlot 6 uit, met west als leider.

Partner noord komt uit met V. Die pakt de leider met dummy’s A. 
Dan 2 naar H in zijn hand en 3 in dummy getroefd met 8.

Hoe ga je daarmee om?
a.	Ik troef over met V en speel schoppen voor.
b. 	Ik troef over met V en speel troef terug.
c. 	Ik troef over met V en speel klaveren voor.
d. 	Ik troef niet over, maar ruim een zwarte kaart op.

Wetend dat west sterk opende, is de kans groot dat je in de bijkleuren geen slag zult kunnen maken. En dat hoeft ook niet als het je lukt twee slagen in de troefkleur te scoren. 

Er zijn twee scenario’s: 
· Je troeft deze slag over. ‘Dan is die alvast binnen’, hoor ik mompelen.
· Je troeft NIET over. Je laat dummy deze slag winnen. De leider weet nog niet dat de harten voor hem vervelend tegen zitten. Grote kans dat hij na dummy’s introever A slaat én ziet dat je partner geen harten heeft.

Dat ziet hij trouwens ook als hij – na jouw overtroever – weer aan slag is en harten voorspeelt.

Welk scenario levert voor jou twee hartenslagen op: wel of niet overtroeven? 

Je mag de hartenverdeling met echte kaarten naspelen 



Antwoord 1		 8 7 6
 -
 V B 10 9 8 7
 H B 9 7

Leider west				Dummy oost
A H V					 4 3 2
 H 10 6 5 4 3				 A 9 8
H 4 3					 A 2
A						 6 5 4 3 2
				Jouw zuidhand
 B 10 9 5
 V B 7 2
 6 5
 V 10 8

Na wests sterke 2-opening, met een duidelijk niet al te sterke hartenkleur, boden OW vlot 6 uit, met west als leider.

Partner noord komt uit met V. Die pakt de leider met dummy’s A. 
Dan 2 naar H in zijn hand en 3 in dummy getroefd met 8.

Hoe ga je daarmee om?
a. 	Ik troef over met V en speel schoppen voor	= 0 punten
b. 	Ik troef over met V en speel troef terug		= 0 punten
c. 	Ik troef over met V en speel klaveren voor	= 0 punten
d. 	Ik troef niet over maar ruim een zwarte kaart op	= 3 punten

Als je dummy’s 8 wél overtroeft met je V (a, b en c), houd je B72 over.  
Als de leider daarna aan slag komt en naar A speelt, ziet hij je partner noord geen harten bekennen, laat hij dummy oost 9 voorspelen en is jouw B7 machteloos met H10 in leidershand.

Troef je 8 NIET over (d), dan wint dummy die slag. Grote kans dat de leider dan A speelt en ook dan noord geen harten ziet bekennen. Hij kan dan dummy’s laatste harten (9) voorspelen, waarop jij B legt en zijn H die slag wint.
		Leider west			Dummy oost
Maar dan…  10 6 5 4				 -

					 V 7

… kan de leider niet voorkomen dat je twee hartenslagen gaat winnen. De leider kan niet oversteken naar dummy (om harten naar zijn 10 te spelen). En als hij harten uit zijn hand speelt, win jij altijd twee slagen met V en 7.

De moraal van dit verhaal: wees niet te snel met overtroeven als je meerdere troeven tegen hebt. Vooral als je ook een kaart kunt opruimen waarmee je anders toch geen slag kan winnen…
	


Spel 2 Ontleend aan een op een mooie maandagmiddag gespeeld spel op StepBridge, met berekeningswijze ‘percentages’.

Na partners 2-Muiderbergopening ben je leider in het door jou direct geboden 3SA-contract.
 V
 V 8 7 5 4
 V 3 2
 10 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 H B 10
 9 6
 A H B 9 8
 A V B
West opent de aanval met 9. Oost wint die slag met A en speelt 3 terug. 

Vraag I Met welke kaart win je de tweede schoppenslag?
a. 	met B
b. 	met H
c. 	maakt niet uit: H en B zijn even hoog.

Vraag II Hoe speel je verder?
a. 	Ik speel 8 naar dummy’s V en speel dan 7 naar mijn B.
b. 	Ik speel achtereenvolgens A en V.
c. 	Ik maak de vijf ruitenslagen en speel dan A en V.

Voor de liefhebbers geef ik een overpeinzing.




Overpeinzing 2 Berekeningswijze: percentages

Na partners 2-Muiderbergopening ben je leider in het door jou direct geboden 3SA-contract.
 V
 V 8 7 5 4
 V 3 2
 10 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 H B 10
 9 6
 A H B 9 8
 A V B
West opent de aanval met 9. Oost wint die slag met A en speelt 3 terug. 

Vraag I Met welke kaart win je de tweede schoppenslag?
a. 	met B
b. 	met H
c. 	maakt niet uit: H en B zijn even hoog.

Vraag II Hoe speel je verder?
a. 	Ik speel 8 naar dummy’s V en speel dan 7 naar mijn B.
b. 	Ik speel achtereenvolgens A en V.
c. 	Ik maak de vijf ruitenslagen en speel dan A en V.

Telde je ook allereerst je vaste slagen? Na de eerste slag staat mijn teller op acht: twee in schoppen, vijf in ruiten en A.
Dit betekent dat je in ieder geval minstens één slag moet ‘versieren’ om je contract te kunnen maken. 

Een slag versieren/ontwikkelen/organiseren betekent ook een grote kans dat je tegenstanders aan slag komen. Die heb je liever niet aan slag als ze je in een kleur kunnen oprollen. Kijkend naar je harten is dat gevaar niet bepaald denkbeeldig… 

Pluspunt is hun aanval in de schoppen. Na de tweede slag heb je daar nog een keiharde stop in. Als OW weer aan slag komen, vind je het prettig als ze je weer in schoppen bestoken, in plaats van een hartenaanval.

Dan moet je het voor hen ook zo aantrekkelijk mogelijk maken om in schoppen door te gaan…

Wetend dat de uitslag in percentages is, dus elk extra slagje goed kan zijn voor een veel hogere score, kies je voor de speelwijze die de grootste kans geeft op de meeste (extra) slagen.

Tot zover deze overpeinzing.


Speelplan 2 		 V
 V 8 7 5 4
 V 3 2
 10 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 H B 10
 9 6
 A H B 9 8
 A V B
West opent de aanval met 9 op jouw 3SA-contract. 
Oost wint die slag met A en speelt 3 terug. 

Vraag I Met welke kaart win je de tweede schoppenslag?
a. 	met B							= 0 punten
b. 	met H							= 2 punten
c. 	maakt niet uit: H en B zijn even hoog	= 0 punten

Als je de tweede slag pakt met B, weten oost én west dat je H ook hebt. West zou B hebben overruled en oost zou H hebben teruggespeeld. Dat verlaagt de kans op een derde schoppenaanval. Win die slag daarom – listig –  met H! Daarmee geef je ze extra hoop op V bij de partner…

Vraag II Hoe speel je verder?
a.	Ik speel 8 naar dummy’s V en speel dan 7 naar mijn B	= 0 ptn
b.	Ik speel achtereenvolgens A en V					= 2 ptn
c.	Ik maak de vijf ruitenslagen en speel dan A en V		= 0 ptn

In een viertallenwedstrijd en in een parenwedstrijd met butlertelling is de snit op H (speelwijze a) het veiligst. Als die slaagt (omdat H bij oost zit), heb je je negende slag en ben je binnen. 

In deze parenwedstrijd met percentages, mede door het aantrekkelijk maken van een volgende schoppenaanval, heeft speelwijze b (A en V) de absolute voorkeur! Ongeacht waar H zit, je maakt gegarandeerd twee extra klaverslagen - goed voor 3SA+1. 
Na H van OW maak je B en – na de oversteek naar V – dummy’s laatste klaveren. De zichtbare 5-kaart harten in dummy maakt een hartenswitch riskant. Op StepBridge was dat goed voor 90%; 3SA C leverde 50% op (omdat vijf paren nóg lager scoorden met een 1- en een 2SA-contract…)


Spel 3	West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
1		1		pas		??		 2
 A 7 6 5 4
 2
 A H V 8 7 6
Wat bied je?	a. 2		c. 3		e. 4SA
			b. 2		d. 4



Overpeinzing 3		West		Noord	Oost		Zuid	Jouw zuidhand
1		1		pas		??	 2
 A 7 6 5 4
 2
 A H V 8 7 6
Wat bied je?	a. 2		c. 3		e. 4SA
			b. 2		d. 4

De enige heldere informatie die partner noord met zijn 1-volgbod verstrekt is: minstens een 5-kaart harten! Over de kracht tasten we – met een ondergrens van 7 en een bovengrens van 16 punten – in een redelijk stevige duisternis. Wie alleen naar de punten kijkt, weet dat met een minimaal volgbod van noord de gezamenlijke puntenkracht 20 is…

Met het 2-bod, de kleur van de tegenpartij, kun je bijzonder gemakkelijk,
op laag biedniveau achter de gezamenlijke kracht komen. 2 belooft troef()steun met minstens 10 punten. Met 15-16 punten kan noord dan meteen in 4 klimmen. Met minder begint het aftasten. Omdat je kort bent in de ruitenkleur, zit aan dit onderzoek tegelijk een nadeel. OW kunnen gemakkelijker achter hun mooie ruitenfit en schoppenfit komen, waarmee het risico van een vervelend uitneembod groeit.

Hoe belangrijk kan puntenkracht zijn?
Stel dat je met deze prachtige zuidhand een slemcontract overweegt. En je kunt kiezen uit twee noordhanden. De ene met de maximumkracht van 16 punten en de andere met het minimum van 7 punten. Welke noordhand zou je dan kiezen?

En… welke noordhand kies je als je de topkaarten daarvan weet?

Noordhand met					Noordhand met
    maximum van 16 ptn		         minimum van 7 punten
 H V B					 7 6 5 
 V B 9 8 3					 H 10 9 8 3
 H V B 4					 A 9 8 7
 B						 5
Zuidhand
 2
 A 7 6 5 4
 2
 A H V 8 7 6




Bod 3			West		Noord	Oost		Zuid	Jouw zuidhand
1		1		pas		??	 2
 A 7 6 5 4
 2
 A H V 8 7 6
Wat bied je?	
		a. 2		= 1 punt
b. 2		= 0 punten 	d. 4 	= 1 punt
c. 3 	= 0 punten 	e. 4SA	= 3 punten

Voor een kansrijk 6-contract heb je al genoeg aan H(xxxx) met A of A bij partner! Zelfs zónder H, maar mét A én A is 6 zeer kansrijk.

Voorwaarde voor een zinvol 4SA-onderzoek is dat de aanstaande troef ()heer óók als (vijfde) aas wordt geteld. Als je dat nog niet speelt, en nu, als beginnetje, met je partner afspreekt de aanstaande troefheer als aas mee te tellen, kunnen jullie dat de 5-azen-afspraak kunnen noemen. 

Het eenvoudigst is: 	4SA		-   5: 0 of 3 azen
· 5: 1 of 4 azen
· 5: 2 of 5 azen
Deze meest eenvoudige – inmiddels als ‘ouderwets’ bestempelde – afspraak laten we los op de twee noordhanden uit de Overpeinzing. 
Speel je al een andere afspraak waarbij je troefheer meetelt, dan moet je met die afspraak in hetzelfde eindcontract belanden!

Noordhand I						Noordhand II
 H V B							 7 6 5 
 V B 9 8 3							 H 10 9 8 3
 H V B 4							 A 9 8 7
 B								 5

N	Z		Zuidhand				N	Z
(1)	1	4SA		 2				(1)	1	4SA
5	5*		 A 7 6 5 4				5	6
pas*			 2					pas
 A H V 8 7 6
Met noordhand I
*5 Noord belooft met 5 0 of 3 azen. Zuid heeft zelf twee azen. Dat betekent dat noord de drie ontbrekende azen kan hebben (is samen 11 punten), maar ook nul. Dan kan zuid beter uitgaan van nul azen en genoegen nemen met 5. Met nul azen zal noord het daarbij laten. Maar met drie azen begrijpt noord zuids probleem. Zuid zal niet zonder aas aan slem denken. Dan legt noord met 7 de kers op de taart. 
 
Met noordhand II
Met twee azen (5-antwoord) moet 6 lukken.

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor onbevangen bieden en spelen.

			[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.





We beginnen met een Biedquiz

	Foto 1
	Foto 2
	Foto 3

	[image: C:\Users\Roberto\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\3LY5B3SN\20250205_213307 (003).jpg]

De speler pakt met duim en wijsvinger het 1-kaartje.
	[image: image.png]

De speler tilt het 1-kaartje uit de box; het kaartje heeft nog wel contact met de kaarten die in de box blijven.
	[image: C:\Users\Roberto\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\3LY5B3SN\20250205_213044 (003).jpg]

Het 1-kaartje heeft geen contact meer met box en achterblijvende biedkaartjes.



Op welke foto(‘s) biedt de speler 1 (en mag dat biedkaartje niet meer terug)?

Het goede antwoord staat op de volgende pagina.



Het enige juiste antwoord

	Foto 1
	Foto 2
	Foto 3
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De speler pakt met duim en wijsvinger het 1-kaartje.
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De speler tilt het 1-kaartje uit de box; het kaartje heeft nog wel contact met de kaarten die in de box blijven.
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Het 1-kaartje heeft geen contact meer met box en achterblijvende biedkaartjes.



Op welke foto(‘s) biedt de speler 1 (en mag dat biedkaartje niet meer terug)?


Foto 1 
Is geen bod, maar wel een (verboden) vorm van OI als de vastpakker uiteindelijk kiest voor een ander biedkaartje. Ook 1 bieden na een duidelijke denkpauze, geeft ongeoorloofde informatie. Kennelijk heeft openaar een hand die niet helemaal past in de afgesproken boodschap van de 1-opening.

Foto 2 
De speler op de tweede foto biedt 1! Het kaartje is los van de box. Wel of geen contact met de achterblijvende biedkaartjes is niet relevant! Ook niet of een tafelgenoot wel of niet kan zien welk kaartje je pakt.

Foto 3 
Geen enkele twijfel: het kaartje is duidelijk zichtbaar los van de box!

Moraal van dit verhaal: 
Beweeg je hand pas naar de biedbox als je weet welk biedkaartje je wilt pakken. Als je dat in die volgorde doet, zijn deze plaatjes niet meer nodig.
Denk niet met je handen, want ook ‘de vijand’ kijkt mee!!!




	Rob ik doe weer een beroep op jou.
Jaren geleden is door de NBB ingesteld dat je 1 en 1 niet hoeft te alerteren als dat minstens een 3-kaart belooft.
Mijn partner en ik hebben toen afgesproken: ‘Weet je wat? Wij openen zonder hoge 5-kaart met de langste lage kleur, dus minstens een 3-kaart.’

Had mijn partner vanmiddag , opent 1 (zonder mijn alert) en we eindigen in 4.

Gaan de kaarten van mijn partner open en zien de tegenstanders drie ruiten. Beiden zijn verontwaardigd omdat ze zien dat ruiten een 3-kaart is.

Ik ben benieuwd. Zijn we dan tóch in overtreding?



Rob:
Verontwaardigd omdat de 1-openaar een 3-kaart heeft? 

Waarom niet eerst uitgaan van te goedertrouw en op hoffelijke wijze je verbazing uitspreken over die 3-kaart? Hoog te paard gaan zitten kan altijd nog . Dat voelt ook fijn voor jezelf als blijkt dat de 1-openaar juist dacht volgens de regels te handelen.

Zo kán de partner van de 1-openaar in de Alerteerregeling van de NBB hebben gelezen dat je een 1/-opening niet hoeft te alerteren als ze ‘best of minor’ spelen. De beste lage kleur, waardoor de 1 én 1-opening minstens een 3-kaart in die kleur belooft…

Citaat uit die regeling

	Welke biedingen moet u alerteren?

1. U moet biedingen alerteren waarvan u kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent. Dit is de hoofdregel.
1. Biedingen die een kunstmatige (conventionele) betekenis hebben.
1. Openingen van 1 en 1 indien deze niet ten minste een driekaart beloven.
1. De 1SA-opening, als die minder dan 14 of meer dan 18 punten kan bevatten.
1. Redoubletten, voor zover die niet duiden op kracht.



Natuurlijk kan het geen kwaad om vooral een 1-opening toch te alerteren, omdat je kunt vermoeden dat de meeste tegenstanders rekenen op minstens een 4-kaart (Hoofdregel van de Alerteerregeling).


Twee verschillende verklaringen

	
	Spelnr.: 1
N/-




	
	 V102
 AH97
 B10
 V963
	

	
	 86
 V108532
 H94
 107
	
[image: red-compass[1]]
	 A743
 4
 AV872
 H52

	
	
	 HB95
 B6
 653
 AB84
	

	West

2
pas
pas
	Noord
1
2
pas
pas
	Oost
2
3
Doublet
	Zuid
1
3
pas



Toelichting op het bieden:
Misverstand betreft het 1-bod van Zuid.

Relevante feiten:
3 gedoubleerd ging min 2 (0%) voor NZ. 
Overige contracten: 2C door Z, 2-2 door W, 1C door Z, 3-1 door O, 4-1 door Z, 3-1 door Z, 2-2 door Z. 

Vraag/vragen:
Mijn partner en ik geven een verschillende uitleg aan het 1-bod van Zuid. Ik ging uit van een 5-kaart schoppen. Zelf zou ik kiezen voor doublet (rondeforcing, minimaal 8-9 punten, geen 5-kaart hoog).

Mijn partner vindt dat 1 in deze situatie een 4 kaart kan beloven en dat doublet een opening belooft met minstens een 3-4 (of 4-3) in beide hoge kleuren. 1SA valt af vanwege ontbreken ruitendekking.  

Vragen: wat is de juiste betekenis van het 1-bod? 
Hoe had de bieding moeten gaan? 



Rob:
Als oosts 2-bod geen tikfout is, is zuids 1-bijbod een onvoldoende bod .
Is 2 wél een tikfout, en volgde oost met 1, dán belooft zuids 1-bijbod minstens een… 4-kaart !

Een royale bron van misverstand is het verschil in de boodschap van het negatieve doublet na het volgbod van 1 en van 1! Stem die twee verschillen liefst vandaag nog even af met je vaste bridgepartner!
Partner	volgbod	Doublet		1		1

1		1		4+krt  én 	4+krt *	4+krt *			

1/		1		4-krt 				5+krt 

** 1/: maximaal 3-kaart in de andere hoge kleur.

Dat heeft alles te maken met de boodschap van het negatief doublet op het volgbod van 1: dat belooft namelijk minstens een 4-kaart in de beide hoge kleuren! Niet te verwarren met het negatief doublet op het 1-volgbod, dat precies een 4-kaart  belooft…

Noord mag daarom de schoppenkleur niet steunen… Lastige hand voor een rebid als west had gepast, want 1SA is ook niet echt prettig met B10 in die kleur… Maar gelukkig bood west 2. daarop kan noord met een gerust hart passen, omdat zuid in ieder geval nog een keer het woord krijgt.


Partners harten steunen of eerst schoppen bieden?

	[image: cid:com_samsung_android_email_attachmentprovider_2_28352_RAW_1739986220848]



Rob:
Ik bied met beide handen 1. 
Ook met oosthand 2 en slechts een 4-kaart .

Want… met een 5-3-fit én een 4-4-fit levert de 4-4-fit als troefkleur vaak een extra slag op, omdat de leider dan op de 5-3-bijkleur verlieskaart(en) uit een andere bijkleur kan opruimen.

Zonder partners steun in schoppen gaan we uiteraard voor – minstens - 4!  (als eindbod, of ipv 1S?)

	Ciska:
[bookmark: _GoBack]Het probleem met 5-kaart hoog is, dat velen deze optie missen
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Wanneer moet oost toch eerst schoppen bieden met een driekaart troefsteun in partners hoge
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